Copyright 2020 WOW Events. Web care by Digitalgoal.ro – agentie marketing online.
Marius Vodă are 32 de ani, iar de 14 ani este manager evenimente şi manager firmă personal outsourced pentru hoteluri de 4 si 5 stele, ballroom-uri, restaurante, firme de catering etc. L-am invitat să vorbească despre această maşinărie complexă care este organizarea de evenimente şi despre adevărata valoare a ceea ce noi numim „ospătărie” , în calitatea sa de profesionist din interiorul domeniului.
Comunicarea este secretul. Fii clar, concis şi relevant, fă ca ideile tale să fie pe înţelesul tuturor şi transparentizează totul.
Este foarte important să livrezi ceea ce promiţi şi doar atunci eşti validat ca echipă.
Unul poate dintre cele mai importante lucruri ar fi fost să fi ştiut de la bun început să fac o arhitectură de business, cu alte cuvinte să pot face mult mai multe lucruri cu un escavator decât cu sapa. Work smart not work hard!
Spiritul de echipă este esenţial. Nu poţi face faţă tuturor situaţiilor apărute simultan. Trebuie să delegi de la bun început pentru fiecare situaţie apărută şi să împarţi sarcinile.
Doar cu standarde clare poţi să previi conflictele, trebuie să fie clar pentru toată echipa, planul pentru fiecare eveniment să fie pe înţelesul tuturor şi să ceri feedback după fiecare idee expusă.
Este o meserie deseori uşor subevaluată faţă de alte meserii din domeniul Horeca, doar organizaţiile care au o viziune au înţeles importanţa majoră într-un business, înlocuind denumirea de ospătar cu “guest manager”.
Un bun ospătar trebuie să înţeleagă din primul moment cine este persoana pe care urmează să o servească, observându-i îmbrăcămintea, intenţiile, felul de a vorbi. Trebuie să aibă o bună memorie, să fie foarte pregătit, să deţină cunoştinţe în gastronomie şi enologie, să stăpânească foarte bine limba română, să se descurce în câteva limbi străine şi să ştie să capteze încrederea clientului.
În mintea oricărui ospătar, clientul trebuie să fie pe primul plan permanent şi ospitalitatea trebuie să fie o stare de spirit.
Au fost multe evenimente la care numărul de persoane a fost cu mult mai mare decât în fişa de eveniment, dar prin împărţirea sarcinilor, într-un timp foarte scurt s-a restabilit situaţia.
În toţi aceşti ani de evenimente am conştientizat că trebuie să ai “arta împlinirii” între job şi viaţa personală, dar împlinirea este diferită precum oamenii. Învaţă să te descoperi pe tine şi să găseşti un echilibru între cele două, să fii fericit cu ambele. Fericirea trebuie să fie o decizie şi un set de practici de zi cu zi.
Să înţeleagă de la bun început că o să devină un mod de viaţă, iar disponibilitatea şi adaptabilitatea trebuie să fie puncte forte şi poate cel mai important lucru este să te compari doar cu tine, cel de ieri şi atât.
Este o muncă de învăţare permanentă şi de decizii la secundă, dar ne “hrănim” cu zâmbetele şi mulţumirile de la finalul fiecărui eveniment.
Odată cu restricţiile de mobilitate şi cu limitarea numărului de persoane la evenimente, industria Horeca a fost printre primele afectate şi probabil printre ultimele care-şi va reveni. Dacă în criza din 2008 industria a fost afectată treptat şi a fost timp pentru decizii, acum, totul a fost foarte abrupt şi a dat peste cap toate planurile de riscuri. Resimţirea este una foarte acută în echipă şi de durată.
Măsurile restrictive se vor relaxa în etape şi, din păcate, noi vom fi ultimii care ne vom reveni.
Să sperăm că va fi mai devreme de luna septembrie. Totul o să înceapă foarte timid, cu limitări în ceea ce priveşte numărul de persoane per eveniment şi odată cu gândul de relansare trebuie să luăm în calcul, în planuri de riscuri şi un nou val de pandemie pentru sfârşitul de an. În tot răul trebuie să vedem şi un bine cel puţin egal cu răul creat. Pandemia este ca un restart pentru orice business, este cel mai bun moment pentru începerea unei afaceri. Cu toţii vom pleca de la acelaşi start.
Credit foto: Shutterstock