Interviu Lucian Marin – fotograf

Ce trebuie să aibă în vedere un client atunci când alege un fotograf pentru evenimentul său?

În primul rând, le recomand clienţilor să studieze portofoliul fotografului. Apoi, la fel de important este să afle aprecierile şi recomandările pe care le are acesta de la alţi clienţi cu care a colaborat înainte. Nu în ultimul rând, clientul ar trebui să se întâlnească personal cu fotograful de eveniment pentru a-şi da seama ce tip de personalitate are acesta. Este un aspect important fiindcă fotograful este omul cu care clientul va petrece o zi întreagă, mai ales în cazul nunţii, iar comunicarea trebuie să fie foarte bună. Preţul nu este un criteriu după care să alegi fotograful. Scump nu înseamnă neapărat că e cel mai bun, iar de ieftin ar trebui să se ferească.

Care sunt preţurile pe care le vehiculează fotografii de evenimente în România?

În România, ofertele sunt standard la nuntă, de exemplu, şi includ statul la eveniment de dimineaţă până noaptea târziu, un anumit număr de fotografii, albume, şedinţa foto înainte sau după nuntă. Pentru toate acestea, un începător poate cere 500 de euro, un fotograf de eveniment cu experienţă, în jur de 1000 de euro, iar serviciile fotografice de top pot ajunge şi la 2500 de euro.  În cazul evenimentelor corporate, preţul serviciului prestat de fotograf se poate stabili pe oră fiindcă nu se realizează  şedinţe foto sau albume. În cazul meu, preţul este de aproximativ 50 de euro/oră la evenimente de acest gen.

Din punct de vedere al artistului fotograf, la ce gen de evenimente te simţi mai liber şi creativ? Comunici uşor cu clienţii?

Nu contează tipul de eveniment, ci contează atmosfera. Dacă oamenii sunt relaxaţi, nu se formalizează şi pun accentul pe distracţie, atunci şi eu mă simt bine. Locul poate fi unul grandios, la fel cum poate fi un spaţiu mic cu oameni puţini, important e ca energia să fie una bună. De-a lungul timpului, am reuşit să vorbesc aceeaşi limbă cu clienţii mei şi să ne înţelegem. Ei îmi spun cu vorbe ce-şi doresc, iar eu setez pe cameră în cifre. Atunci când le dau indicaţii care li se par ciudate, îi rog să aibă încredere în mine şi la final, toată lumea e mulţumită.

Sunt lucruri pe care clientul trebuie să le ceară explicit fotografului sau trebuie lăsat totul în seama lui?

Sunt anumite detalii pe care clientul trebuie să i le indice fotografului de eveniment. De exemplu, clientul poate îşi doreşte să apară în fotografii anumite obiecte ori persoane, în mod special. Când ceva are o semnificaţie aparte pentru client, acest lucru trebuie comunicat fotografului de eveniment. De asemenea, clientul îşi poate exprima dorinţa de a avea la final fotografii cât mai naturale, spontane sau, dimpotrivă, din cele aranjate înainte. Dincolo de aceste cerinţe, fotograful trebuie să fie el însuşi pro activ, mereu pe fază, să nu aştepte să fie anunţat dinainte ca să surprindă cadrele potrivite. Un fotograf profesionist ştie exact care sunt momentele unei slujbe de botez, de exemplu, astfel încât nu va rata cadrul în care bebeluşul este băgat în cristelniţă. O eventuală ratare a unui astfel de moment care nu se repetă este o mare dezamăgire pentru client.

Cu ce materiale rămâne clientul de la fotograf după eveniment. Ce opţiuni are?

De obicei,  fotograful realizează pentru client o galerie online unde  încarcă o selecţie a celor mai reuşite fotografii făcute în cadrul evenimentului. Eu, de exemplu, în urma unui botez, promit  400 de fotografii şi de la nuntă, în jur de 600, dar aproape întotdeauna depăşesc acest număr. Numărul de fotografii depinde foarte mult de atmosfera de la eveniment. De asemenea, în cazul evenimentelor private, clienţii vor să primească albume ori stick-uri cu fotografiile făcute.

Ai un eveniment la care ai participat şi care s-a detaşat de celelalte din punctul de vedere al fotografului? Ce a fost diferit?

Da, am fost fotograf la o nuntă care a fost că nicio alta, din toate punctele de vedere.  S-a ţinut în curtea mirilor, undeva, pe malul unui lac. Totul părea ca în filmele americane, de la decor, locaţie, cadrul natural, până la oamenii care au participat. Totul a fost aparte, iar fotografiile au ieşit pe măsura evenimentului.

Lucian Marin este fotograf profesionist, parte a proiectului Lovelight Photography care se adresează evenimentelor private, dar realizează, de asemenea, şi fotografie portret şi evenimente corporate. www.lucian-marin.com

Interviu de Nouria Nouri

Credit foto: Lovelight Photography

Comments

mood_bad
  • Momentan nu exista niciun comentariu. Fii tu primul!
  • chat
    Add a comment